יעל דורון גוטרמן, פסיכולוגית קלינית
"לא ניתן להכנס לאותו נהר פעמיים" (הרקליטוס)
כל שלב בחיים מביא עימו אתגרים והזדמנויות משלו,
גם החוויה ודרך ההתמודדות שלך משתנה מתקופה לתקופה.
הטיפול הפסיכולוגי בתקופות החיים השונות מתעצב ומשתנה גם הוא
בהתאם לנושאים הרלוונטיים לכל תקופה ובהתאם לאופן ההתמודדות עימם.
טיפול למבוגרים
ההחלטה לפנות לטיפול מהווה מסע בפני עצמה.
לעיתים היא נובעת מתוך חיפוש אחר מרחב בו ניתן לחשוב ולהתבונן על עצמך, על החיים שעברת, מערכות יחסים בהווה ובעבר ומשאלות העולות לאורך הדרך לגבי עתידך, במשאלה לחיים מלאי משמעות. לעיתים היא עולה מתוך רצון לצמוח ולחוש טוב יותר אל מול תחושה של קושי ומצוקה, בעקבות ירידה ברמת התפקוד המוכרת, רגשות מכבידים או מעוררי חרדה, או אירועי חיים שונים אשר יכולים להחוות כמשבריים. אירועים כגון שחרור מן הצבא ושאלות העולות בעקבות כך, בנייה או פירוק של זוגיות, לידה או "התרוקנות הקן", כמו גם חווית אובדן או טראומה.
עצם המחשבה על פניה לטיפול מהווה את תחילתו של תהליך. אך יחד עם זאת, לא תמיד פשוט לבחור בכך ולהבין מה בדיוק הצורך שעולה ומה יוכל לתת את המענה המתאים ביותר עבורך. זו יכולה להיות הזדמנות להבהיר לעצמך את רצונותיך והעדפותיך ולהתחיל לפסוע לעבר אופק מיטבי יותר.
בטיפול, אני שואפת למצוא יחד איתך את הדרך שלך, על מנת להכיר ולהבין טוב יותר את מוקדי הקושי והכאב ולחפש מקורות חוזק וצמיחה.
הדרכות הורים וטיפול לילדים
עם הוולד תינוק או תינוקת רכים, נולדות בדרך כלל גם המון שאלות, חוויות חדשות ותחושות. לעיתים עולים רגשות המותירים אותך בבלבול. לעיתים לוקח זמן להבין מה המענה הדרוש ואיך המשפחה החדשה מתגבשת. לאורך החיים, עוברים גם הילדים שינויים רבים, חלקם מעצם תהליך הגדילה וההתבגרות וחלקם בעקבות אירועי חיים שונים- התרחבות המשפחה, חווית אובדן, משברים ועוד.
כהורה, וודאי נשאת עמך לאורך השנים מחשבות ותחושות מתקופת ילדותך, זיכרונות של האופן בו חווית את העולם סביב- המשפחה, האחים, בית הספר והחברים. בגילאי הילדות אולי שמעת "שיחות של גדולים" שלא הבנת, ואולי הייתה מגלשה אחת נורא גבוהה ומפחידה, שפעם אחת גלשת בה למרות הכל. יתכן וחלקת את מחשבותיך ורגשותיך ויתכן שבחרת להשאיר אותן לעצמך.
גם לילדתך ולילדך עולם ומלואו. לא תמיד ידעו לתאר מה מטריד ומעסיק אותם במילים "של גדולים".
לכן, בטיפול, אני עובדת עם ילדים וילדות לרוב דרך משחק (Play Therapy). במרחב המשחקי ניתן לרתום את המשחקיות והיצירתיות של תקופת הילדות בכדי למצוא דרכים מגוונות לביטוי עצמי ולגדילה. כמו כן, אני משלבת כלים וחשיבה מגישות נוספות באופן המותאם לילדות ולילדים.
כהורים, אתם מכירים את הילד או הילדה שלכם מן היום הראשון. הייתם שם בצעדים הראשונים שצעדו בעולם, ואולי גם בנפילות הראשונות. אתם יודעים המון על הילדים שלכם ועליכם כמשפחה. ויחד עם זאת, לעיתים חווים גם שאלות, דאגות או רגשות סוערים שקשה להשאר איתם לבד. המציאות היום יומית יכולה להיות עמוסה ומציפה לפעמים. במפגשים הטיפוליים עם הורים מתאפשר מרחב לחשיבה ולביסוס שפה משותפת, אשר יכול לסייע בחיבור למשאבים הרגשיים ולמשאלותיך כהורה ולאפשר לך להושיט יד וללוות את ילדיך חזרה אל מסלול ההתפתחות והצמיחה שלהם ושלכם כמשפחה.
לכל משפחה דרך שונה לפסוע בה, ולכן אני שואפת להתאים גם את מבנה ההתערבות הטיפולית למאפיינים המשפחתיים הייחודיים. לעיתים נבחר בטיפול פרטני המלווה בהדרכות הורים, לעיתים בטיפול דיאדי (הורה-ילד.ה), ולעיתים בהדרכות הורים בלבד. בנוסף, חלק גדול מזמנם של ילדים וילדות עובר עליהם במסגרות חינוכיות ואחרות אשר משפיעות גם הן על עולמם הפנימי. מתוך כך, אני מאמינה כי בהתאם לצורך קיימת חשיבות לקשר עם גורמים טיפוליים וחינוכיים רלוונטיים.
טיפול לנוער
גיל ההתבגרות מהווה שלב משמעותי ומרגש. מערכות יחסים חדשות נרקמות, הזהות האישית הולכת ומתבהרת, ואט אט מידת העצמאות עולה והעולם כמו מתגלה מחדש. לצד זאת, לעיתים תקופה זו מלווה גם בקשיים. לחצים שונים, למשל בתחום החברתי או הלימודי, יכולים להטריד ולעורר שאלות של תחושת ערך עצמי, הגדרה עצמית, תחושת שייכות ועוד. מערכת היחסים המשפחתית משתנה ומתעצבת מחדש, ולעיתים דרך זו מלווה במהמורות. האיזון העדין בין נפרדות וקשר מאותגר שוב ושוב ויש צורך לחפש את המידה הנכונה עבורך מחדש.
במפגש עם בני ובנות נוער, קיימת חשיבות להכרת דרך הביטוי והקצב האישיים, על מנת לאפשר מקום בטוח לשיתוף. יש אשר ירגישו נוח בביטוי מילולי וישיר, אחרים יבטאו עצמם דרך עולמות התוכן הקרובים לליבם כגון אומנות, שירים ומדיה, ויש שיבטאו עצמם בעזרת משחק.
לכן, אני מאמינה בהזמנת הנער או הנערה להתנסות במגוון דרכי ביטוי, על מנת לאפשר חיפוש ומציאה של אופן הביטוי המתאים ביותר לצורך עיבוד הקשיים והמצוקות והתחברות למשאבים הנפשיים ולכוחות המאפשרים צמיחה.
בנוסף, חשוב למצוא את הדרך המתאימה לכם כמשפחה. למשל, טיפול פרטני המלווה בהדרכת הורים בתדירות נמוכה יותר, הדרכת הורים בלבד או פגישות משותפות. כמו כן, בהתאם לצורך, קיימת חשיבות לקשר עם גורמים טיפוליים וחינוכיים רלוונטיים.